Úvod do metody viscerální manipulace
Viscerální manipulace je osteopatická metoda, která se zaměřuje na práci s orgány a fasciálním systémem. Vychází z práce známého francouzského osteopata J.P. Barrala, který vytvořil ucelený koncept práce nejen s orgány ale i nervovým a cévním systémem.
Jednodenní kurz úvod do viscerální manipulace představí tuto metodu, její možnosti diagnostické i terapeutické, základní principy, specifika palpace, možnosti využití a některé praktické techniky pro ošetření peritonea a jater.
Viscerální manipulace lze využít nejen pro terapie muskuloskeletálních obtíží, ale také gastrointestinálních (gastroesofageální reflux, hernie, Crohnova choroba, dráždivý tračník), ale i gynekologických (infertilita, inkontinence, bolestivá menstruace, práce s pánví po porodu, ošetření prostaty), posttraumatických – práce s jizvami po operaci, i v mnoha dalších oblastech.
Určeno pro: fyzioterapeuty, rehabilitační lékaře, zdravotní sestry, maséry a další zájemce z řad odborné veřejnosti
Odborný garant: Mgr. et Mgr. Jana Týkalová
Kredity: 5 (Unify)
Časový harmonogram:
8:30 – 9:00 Registrace účastníků
9:00 – 10:30 Představení metody viscerální manipulace, základní principy, fasciální vztahy, indikace, kontraindikace
10:30 – 11:00 Přestávka
11:00 – 12:30 Peritoneum-anatomické souvislosti, praktické techniky, základy a specifika palpace
12:30 – 13:30 Přestávka na oběd
13:30 – 15:.00 Klinické souvislosti, praktické použití, viscerovertebrální vztahy, klinicky významné souvislosti pánev – břišní dutina – hrudník, horní hrudní apertura. Aplikace topografické anatomie-praxe, praktické techniky na játra.
15:00 – 15:30 Přestávka
15:30 – 16:30 Ukázka kompletní terapie na pacientovi
16:30 – 17:00 Diskuze, dotazy, ukončení kurzu, předání diplomů
V budoucnu je možné navázat uceleným výcvikem u stejné lektorky. Ucelený výcvik v základních technikách viscerální manipulace je rozdělen do čtyř celků, které zahrnují pánev, břicho a hrudník.
Občerstvení:
Pro účastníky bude připraveno drobné občerstvení. Oběd si účastníci hradí sami (možnost společně objednat dovoz jídla z místních restaurací nebo si ohřát vlastní jídlo v mikrovlnné troubě).
S sebou:
Pohodlné oblečení, poznámkový blok, psací potřeby, desky na diplom, případně vlastní oběd.