Úvod do metody viscerální manipulace
Viscerální manipulace je osteopatická metoda, která se zaměřuje na práci s orgány a fasciálním systémem. Vychází z práce známého francouzského osteopata J.P. Barrala, který vytvořil ucelený koncept práce nejen s orgány ale i nervovým a cévním systémem.
Jednodenní kurz úvod do viscerální manipulace představí tuto metodu, její možnosti diagnostické i terapeutické, základní principy, specifika palpace, možnosti využití a některé praktické techniky pro ošetření peritonea a jater.
Viscerální manipulace lze využít nejen pro terapie muskuloskeletálních obtíží, ale také gastrointestinálních (gastroesofageální reflux, hernie, Crohnova choroba, dráždivý tračník), ale i gynekologických (infertilita, inkontinence, bolestivá menstruace, práce s pánví po porodu, ošetření prostaty), posttraumatických – práce s jizvami po operaci, i v mnoha dalších oblastech.
Cena:
2 100 Kč
Časový harmonogram:
|8:30 – 9:00 Registrace účastníků
|9:00 – 10:30 Představení lektorka, představení metody viscerální manipulace, základní principy, fasciální vztahy, indikace, kontraindikace.
|10:30 – 11:00 Přestávka
|11:00 – 12:30 Peritoneum – anatomické souvislosti, praktické techniky, základy a specifika palpace
|12:30 – 13:30 Přestávka na oběd
|13:30 – 15:00 Klinické souvislosti, praktické použití, viscerovertebrální vztahy, klinicky významné souvislosti pánev – břišní dutina – hrudník, horní hrudní apertura. Aplikace topografické anatomie-praxe, praktické techniky na játra.
|15:00 – 15:30 Přestávka
|15:30 – 16:30 Ukázka kompletní terapie na pacientovi
|16:30 – 17:00 Diskuze, dotazy, ukončení kurzu, předání diplomů
Odborný garant:
Mgr. et Mgr. Jana Týkalová
Kredity:
5 (Unify, jen pro fyzioterapeuty)
Určeno pro:
fyzioterapeuty, rehabilitační lékaře, zdravotní sestry, maséry a další zájemce z řad odborné veřejnosti
Oběd:
Možnost využít rychlovarnou konvici, mikrovlnnou troubu nebo objednání a dovoz jídla z místní restaurace.
Drobné občerstvení a pití během čajových pauz zajištěno.